Vochtige slaapkamer

Vocht in de slaapkamer: hoe herkent u het en hoe kan u het oplossen?

De slaapkamer is dé plek in huis waar u zich volledig kan ontspannen. Vocht in de slaapkamer kan de rust echter enorm verstoren. Vochtproblemen zorgen namelijk voor een muffe geur en veroorzaken vaak irritaties aan de luchtwegen. We leggen u daarom uit hoe u een vochtige slaapkamer herkent en wat de mogelijke oorzaken zijn.

Hoe herkent u vocht in de slaapkamer?

Elk vochtprobleem moet zo snel mogelijk behandeld worden en het is dan ook belangrijk dat u de signalen tijdig opmerkt. Vochtige slaapkamers kan je op verschillende manieren herkennen. De eerste zichtbare tekenen van vocht in de slaapkamer zijn vochtplekken. Het gaat meestal om donkere plekken met zoutkringen op binnenmuren of groenachtige plekken op bakstenen. Na een tijdje kan ook het behang loskomen of begint de verf af te schilferen. Het vocht brengt bovendien een erg muffe geur met zich mee. Wordt de vochtplek niet op tijd herkend, dan ontstaan er schimmelvlekken. De aanwezigheid van schimmel in de slaapkamer ziet er niet alleen erg onaangenaam uit, schimmel is ook zeer ongezond en wijst vaak op een groot en ernstig vochtprobleem.

Beïnvloedt een vochtige slaapkamer uw gezondheid?

De impact van een hoge vochtigheidsgraad mag niet onderschat worden. Vochtige slaapkamers tasten de gezondheid namelijk meteen aan. Zeker als er schimmel bij aan te pas komt, moet u goed oppassen. Een hoge luchtvochtigheid zorgt vaak voor ademhalingsproblemen. Vooral ouderen en jonge kinderen krijgen meteen last van een piepende ademhaling en moeten veel hoesten. Vocht is ook een broeihaard voor ziektekiemen en veroorzaakt vaak allergieën. Bovendien beïnvloeden de ademhalingsproblemen uw slaap en wordt uw nachtrust voortdurend verstoord.

Vocht in slaapkamer: wat is de oorzaak?

De meest voorkomende oorzaak van een vochtige slaapkamer is condensatievocht. Condens is het gevolg van een te hoge vochtigheidsgraad in huis. De luchtvochtigheid in huis wordt veroorzaakt door dagelijkse activiteiten zoals ademen, wassen en koken. Wanneer het vocht niet naar buiten kan, ontstaan er druppeltjes op de ramen of zelfs plasjes water op de vloer. Condensatievocht ontstaat door een tekort aan verse lucht. Zeker in kleinere ruimtes, zoals de slaapkamer, wordt er vaak niet voldoende geventileerd. Zorg dan ook voor een goede verluchting door de ramen regelmatig te openen.

Andere oorzaken van vocht in slaapkamers

Naast condensatievocht bestaan er nog andere mogelijke oorzaken van vochtproblemen in de slaapkamer:

  • Doorslaand vocht: Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door een probleem van buitenaf. Meestal gaat het om een beschadigde gevel waar regenwater insijpelt. Na verloop van tijd zal het water ook de binnenmuren aantasten en ontstaan er vochtplekken
  • Optrekkend vocht: Optrekkend vocht is het gevolg van een structureel probleem. Het grondwater kruipt via de funderingen in het metselwerk van uw woning en trekt vervolgens via de wanden omhoog. Opslaand vocht tast vooral de ruimtes op de begane grond aan en komt niet vaak voor in hoger gelegen slaapkamers.
  • Lekkage: Een lek in de waterleidingen veroorzaakt vochtplekken. Het grote probleem van lekkages is dat ze pas na lange tijd opgemerkt worden. Het lek is namelijk meestal erg klein en zit vaak verscholen in het plafond of in een binnenmuur.

Vochtwering Totaal heeft voor elke vochtige slaapkamer een oplossing

Vochtplekken in een slaapkamer moeten op een gepaste manier verholpen worden. Goed verluchten is meestal niet voldoende en het is dan ook belangrijk dat u een expert inschakelt. Bij Vochtwering Total hebben we jarenlange ervaring in het bestrijden van vochtplekken. We kunnen de oorzaak eenvoudig bepalen en we weten hoe we het vochtprobleem efficiënt kunnen oplossen.
Hebt u last van vochtplekken of schimmelvorming in de slaapkamer? Neem dan meteen contact op met onze experts. We komen meteen bij u langs voor een grondige inspectie en geven u graag vrijblijvend advies over de gepaste bestrijdingsmethode.

Snelle service? Bel ons direct

Bel ons direct voor een passend advies. Of vraag een vrijblijvende offerte aan via ons contactformulier bovenaan deze pagina.

Scroll naar boven
Scroll naar top