Optrekkend vocht binnenmuur

Hoe kunt u optrekkend vocht in uw binnenmuur herkennen?

Optrekkend vocht in uw binnenmuur kunt u meestal herkennen aan vochtplekken die te zien zijn onderaan de muur. Dit komt doordat het vocht vanuit de grond naar boven trekt. U kunt daarom natte plekken zien op uw muur, verf of pleisterwerk wat gaat bladderen of schimmelvorming. In de meeste gevallen trekt het optrekkend vocht in de buitenmuur door naar de binnenmuur. 

De oorzaak van optrekkend vocht in de binnenmuur

In iedere woning komt optrekkend vocht voor. Wanneer het buiten regent nemen de buitenmuren namelijk dit vocht op. Hiermee wordt dan ook rekening gehouden bij de bouw van uw woning. Of dit nu een bestaande woning is of een nieuwbouwwoning. Ondanks dat er rekening mee gehouden is in de bouwconstructie, kan er alsnog optrekkend vocht in de binnenmuur ontstaan. Enkele oorzaken hiervoor zijn:

 • Problemen met de waterkering
  Opstijgend vocht kan ontstaan door problemen met de waterkering. Deze waterkering wordt tijdens de bouw geplaatst tussen de steenlaag, ter hoogte van het grondniveau. Indien de waterkering ontbreekt, beschadigd of gescheurd is, dan kunt u last krijgen van optrekkend vocht. Door problemen met de waterkering kan het vocht in de grond zijn eigen gang gaan. Het kan hierdoor bijvoorbeeld worden opgezogen door de muren. Vandaar dat optrekkend vocht ook te herkennen is aan natte plekken onderaan de muur.
 • Luchtvochtigheid in huis
  Ook een hoge luchtvochtigheid in huis kan een oorzaak zijn voor optrekkend vocht in uw binnenmuur. Hoe minder vocht in huis, hoe beter. Vocht in huis kan ontstaan door bijvoorbeeld niet te luchten na het douchen of door de douche niet uit te drogen. Hierdoor blijft al het vocht achter en kan het in de muur trekken. 
 • Na-isolatie
  Om energie te besparen kunt u uw woning nog beter isoleren. Wanneer u dit doet nadat de woning al gebouwd is, dan spreken we van na-isolatie. Deze na-isolatie kan zorgen voor vochtproblemen. Wanneer u te veel isolatiemateriaal aan brengt, dan kan het vocht niet weg. Het gaat dan als het ware zweten. 

Gevolgen van opstijgend vocht in de binnenmuur 

Opstijgend vocht in uw binnenmuur kunnen meerdere problemen veroorzaken. 

 • Schade aan de muur
  Doordat de binnenmuur vochtig wordt kan uw pleisterwerk of behang kan loslaten en schilferen. Vaak dient de muur opnieuw behangen te worden of dient het pleisterwerk opnieuw aangebracht te worden. Dit brengt ook weer extra kosten met zich mee.
 • Hoger energieverbruik
  Ook de energiekosten kunnen oplopen door een hogere luchtvochtigheid in huis.
 • Gezondheidsproblemen
  Vocht in huis kan schimmel veroorzaken en dit kan vervolgens weer leiden tot infectie aan de luchtwegen. 

Opstijgend vocht in de binnenmuur behandelen

Er zijn verschillende mogelijkheden om opstijgend vocht in de binnenmuur te behandelen.

 • Muren injecteren
  Om opstijgend vocht te behandelen wordt er vaak gekozen om de muur te injecteren. Dit doen we met Kiesol. Door de wand te injecteren met Kiesol wordt er een horizontale blokkade gevormd. Hierdoor kan het vocht niet meer omhoog trekken.
 • Muren onderkappen
  Een andere behandelmethode is om de muren te onderkappen. Hierbij worden er horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In deze sleuven wordt vervolgens een vochtkering aangebracht. Het is een drastische aanpak, maar hierdoor is optrekkend vocht voorgoed verleden tijd. 

Meer informatie over optrekkend vocht in de binnenmuur?

Wilt u meer informatie over optrekkend vocht in uw binnenmuur en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met op ons voor een gratis adviesgesprek of een offerte. Een van onze vakmensen komt dan bij u langs om het optrekkend vocht te inspecteren. Aan de hand van deze grondige inspectie kunnen wij u het beste advies geven over de behandelmethode. 

Snelle service? Bel ons direct

Bel ons direct voor een passend advies. Of vraag een vrijblijvende offerte aan via ons contactformulier bovenaan deze pagina.

Scroll naar boven
Scroll naar top