Optrekkend vocht oud huis

Optrekken vocht in oude huizen

Woont u in een prachtig grachtenpand met spectaculaire, authentieke gevels? Of bent u de trotse bezitter van een mooie, klassieke, maar verouderde boerderij? De kans is groot dat u te maken krijgt met optrekkend vocht bij de aankoop van een oud huis. Optrekkend vocht in een oud huis is niet alleen slecht voor de conditie van uw woning, het kan ook schadelijk zijn voor uw gezondheid. Herken optrekkend vocht dan ook tijdig en schakel direct een expert in, zo voorkomt u dat situatie verslechtert of zelfs blijvende schade aan uw woning.

Oorzaken optrekkend vocht oud huis

Optrekkend vocht in een oud huis kan verschillende oorzaken hebben.

 1. Hoog grondwater en extreme regenval

  Een gedeelte van de Nederlandse provincies ligt vrijwel altijd onder het Normaal Amsterdams Peil (NAP), andere delen van Nederland hebben ook bij extreme regenval last van hoge waterstanden. Oudere huizen in deze delen van Nederland hebben vaak te maken met optrekkend grondvocht. Als het grondwaterpeil langere periode hoger is, raakt de grond verzadigd en vloeit het water niet meer voldoende weg. Op deze manier kan vocht via de muren optrekken.


 2. Oude huizen zijn vaak niet gebouwd met waterkering

  Is uw woning gebouwd voor 1980? Dan is de kans groot dat het huis destijds niet voorzien is van een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing, die direct op de eerste stenen wordt gelegd. Met een waterkering kan vocht van buitenaf niet door de muren van de woning binnendringen. Vrijwel alle huizen gebouwd na de jaren ’80 beschikken over een dergelijke waterkering.

 3. Constructiefouten of scheuren in de fundering

  Het is ook mogelijk dat bij de bouw en constructie van uw woning een fout is gemaakt. Bij oudere huizen met een fundering op staal, of woningen met een betonnen plaatfundering is het poreuze fundament vaak de veroorzaker van optrekkend vocht.

Herken optrekkend vocht oud huis

Optrekkend vocht in uw woning kan veel schade aanrichten. Het vocht trekt door het metselwerk naar binnen en beschadigt de muren en het fundament. Langdurig aanwezig vocht kan na verloop van tijd ook tot schimmelvorming leiden en dat is zeer schadelijk voor uw gezondheid. Het is belangrijk om het probleem tijdig te signaleren en direct aan te pakken.

 1. Als de onderste laag bakstenen van uw muur is aangetast, is dat een teken van optrekkend vocht.
 2. Een vochtige muur herkent u door loskomend behang en afbrokkelend pleisterwerk.
 3. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een muffe geur in uw woning.
 4. Vocht zorgt voor verkleuringen en kringen op de muur.
 5. Zwarte spikkels aan de onderkant van muren wijzen op schimmels.

Optrekkend vocht oud huis behandelen

Hoewel het niet altijd eenvoudig is, kan ook een oudere woning voorzien worden van een waterkering. Het is wel verstandig om een expert in te schakelen om het vochtprobleem te behandelen. Wacht in ieder geval niet te lang als u vocht in uw woning heeft aangetroffen, dit kan structurele schade veroorzaken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een vochtmeting, adviesgesprek of een offerte. Na een grondige inspectie adviseren onze vakmensen u graag over een gepaste oplossing voor u en uw woning.

Snelle service? Bel ons direct

Bel ons direct voor een passend advies. Of vraag een vrijblijvende offerte aan via ons contactformulier bovenaan deze pagina.

Scroll naar boven
Scroll naar top