Optrekkend vocht

wat is optrekkend vocht?

Heb je last van optrekkend vocht in je woning of je bedrijf? Dan is het zaak om snel in te grijpen en het vocht in de muur of vloer aan te pakken. Opstijgend vocht is een veel voorkomend vochtprobleem. Hierbij trekt het water via poreuze materialen zoals steen en beton omhoog. Hierdoor worden de muren aan de binnenkant nat. Dit kan voorkomen in kelders, maar ook in uw woning of bedrijfsband. 

Mogelijke oorzaken van optrekkend vocht op de muur

Wanneer je last hebt van optrekkend vocht in de binnenmuur, dan kunnen daarvoor diverse oorzaken zijn. Het komt veelvuldig voor dat de fundering of de constructie waarop een wand staat nat is, bijvoorbeeld door een te hoge grondwaterstand. De wand zuigt dan dit vocht van onderuit op, de zogenaamde capillaire werking. Dit komt vaak voor bij buitenwanden die poreus zijn. Dit soort muren zijn niet 100% lucht- en waterdicht. Hierdoor laten deze muren het grondwater toe om binnen te dringen.

Ook fouten die tijdens de bouw zijn gemaakt zijn een veelvoorkomende oorzaak van opstijgend vocht op de buitenmuur of op de binnenmuur. Een derde reden voor omhoog kruipend vocht in je pand is een bouwkundige fout. Bij woningen/panden voor 1970 kan het mogelijk een bouwkundige fout zijn. Voor 1970 waren de bouwtechnieken vaak anders waardoor dit probleem kan ontstaan.

Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte of kelder

Bij optrekkend vocht die vanuit de kruipruimte of kelder omhoog komt en in de vloer trekt, is het belangrijk om snel een ervaren vochtbestrijdingsbedrijf te contacteren om de kwestie in de kern aan te pakken en op te lossen.

Hoe te herkennen?

Gevolgen van opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan schade veroorzaken aan behang, stukwerk maar ook aan de constructie zelf. Ook kan er schimmelvorming ontstaan, dat zorgt voor een ongezond leefklimaat. Bestrijding van doorslaand vocht is daarom van belang.

Hoe kunt u optrekkend vocht herkennen?

U kunt optrekkend vocht herkennen op zowel de binnenmuren als de buitenmuren. Opstijgend vocht aan de binnenmuur kunt u meestal herkennen aan vochtplekken wat lager op de muur. Dit komt doordat het vocht vanuit de grond omhoog trekt. Hierdoor kan het behang los laten, het verf of het pleisterwerk gaan bladderen of schimmelvorming ontstaan.

Opstijgend vocht aan de buitenmuur kunt u herkennen aan een vochtige buitenmuur waarbij de vochtplekken zich aan de onderzijde van de muur bevinden. Dit vertoont zich ook vaak i.c.m. groene aanslag.

Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht is op verschillende manieren te bestrijden. De manier waarop is afhankelijk van de conditie van uw woning en de ernst van het probleem. Het beste is om hiervoor een expert in te schakelen. Wij helpen u op een professionele en efficiënte manier met het bestrijden van het vochtprobleem. 

Optrekkend vocht injecteren

 

Een van de oplossingen voor optrekkend vocht is het injecteren van de wand met Kiesol. Dit zorgt ervoor dat er in de wand een horizontale blokkade wordt gevormd waardoor het vocht niet meer omhoog kan trekken. Het injecteren met Kiesol is al vele jaren een bewezen effectieve en snelle oplossing voor optrekkend vocht.

Muren onderkappen

 

Een andere oplossing om grondvocht aan te pakken is door te muren te onderkappen. Deze oplossing wordt gebruikt om omhoog kruipende vocht effectief tegen te houden. Dit is een rigoureuze, maar wel een efficiënte oplossing. Hierbij worden namelijk horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In deze sleuven wordt vervolgens een vochtkering aangebracht, waardoor optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is. 

Muren impregneren met waterbestendige gel

 

Het is ook mogelijk om uw muur te impregneren. Deze worden dan water- en vuilafstotend gemaakt, waardoor vocht niet meer kan binnendringen. Ons impregneermiddel zorgt er daarnaast tevens voor dat uw wanden minder snel vuil opnemen, dus langer schoon blijven en dat ze kunnen blijven ademen.

De kosten van optrekkend vocht

De oorzaak van opstijgend vocht kan verschillende oorzaken hebben. Hierdoor is er ook niet direct een duidelijke oplossing. En iedere oplossing brengt verschillende kosten met zich mee. Wilt u meer informatie over optrekkend vocht behandelen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met op ons voor een passend advies of een vrijblijvende offerte. Een van onze vakmensen komt dan bij u langs om het vocht te inspecteren. Aan de hand van deze grondige inspectie kunnen wij u het beste advies geven over de behandelmethode. Vochtwering Totaal vindt u in Venray, in de provincie Limburg.

Optrekkend-vocht

De nadelen van optrekkend vocht:

  • Slecht voor uw pand en uw gezondheid
  • Niet bestrijden geeft verergering

Wij bestrijden het met:

  • Injecteren met Kiesol, jarenlange bewezen effectieve en snelle oplossing

Meer informatie of direct een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.

Snelle service? Bel ons direct

Bel ons direct voor een passend advies. Of vraag een vrijblijvende offerte aan via ons contactformulier bovenaan deze pagina.

Scroll naar boven
Scroll naar top