vocht in huis

Hoe kan u een vochtprobleem in huis herkennen en oplossen?

Vocht ‌in‌ ‌huis‌ ‌is een probleem dat ontzettend vaak voorkomt. Veel vocht in huis kan uw woning ernstig beschadigen‌ ‌en‌ ‌brengt‌ ‌uw‌ ‌gezondheid‌ ‌in‌ ‌gevaar.‌ ‌Het‌ ‌is‌ ‌dan‌ ‌ook‌ ‌belangrijk‌ ‌dat‌ ‌u‌ ‌elk‌ ‌vochtprobleem‌ ‌zo‌ ‌snel‌ ‌mogelijk‌ ‌verhelpt.‌ ‌
Een teveel aan vocht in huis oplossen kan erg lang duren. Om‌ ‌een vochtprobleem in‌ ‌huis‌ ‌efficiënt‌ ‌te‌ ‌bestrijden,‌ ‌moet‌ ‌u‌ ‌het‌ ‌snel‌ ‌herkennen‌ ‌en‌ ‌moet‌ ‌u‌ ‌weten‌ ‌wat‌ ‌de‌ ‌exacte oorzaak‌ ‌van‌ ‌het‌ teveel aan vocht‌ ‌is.‌ ‌We zetten de mogelijke oorzaken en de typische kenmerken van vocht in huis dan ook graag voor u op een rijtje, zodat u bij het geringste vermoeden meteen in actie kan schieten!

Oorzaak vocht in huis

De vier meest voorkomende redenen van een vochtprobleem in huis zijn:

  • Verouderde of beschadigde gevel: Een gevel hoort het vocht te weren. Verouderde of beschadigde gevels absorberen het water echter en voeren het dan ook naar binnen. Het vocht komt door de muren heen en veroorzaakt grote vochtplekken op de binnen- en buitenkant van uw muren.

  • Opstijgend vocht: Opstijgend vocht is grondwater dat via kruipruimtes en funderingen in het metselwerk van de woning lekt. Het vocht trekt vervolgens via de wanden omhoog en tast de muren en de vloeren aan.

  • Lekkages: Alle buizen en leidingen die door uw huis lopen, kunnen op een bepaald moment gaan lekken. Iedereen heeft dan ook wel eens met een lekkage te maken. Een lekkage is vaak moeilijk op te sporen en zeker een klein lek valt pas na lange tijd op.

  • Slechte ventilatie: Tijdens het douchen of het koken wordt er heel wat vochtige lucht geproduceerd. Als deze lucht niet goed afgevoerd wordt, slaat het water als condens neer op koele oppervlaktes. Dit condensvocht trekt vervolgens in de muren en ligt op deze manier aan de basis van vochtige plekken.

De gevolgen van een vochtprobleem in huis

De gevolgen van vochtproblemen in huis kunnen ontzettend groot zijn. De vochtplekken op de muur zorgen er vaak voor dat het behang loslaat en dat er schimmel ontstaat. Daarnaast kan hout beginnen te rotten en kan de structuur van uw woning beschadigd worden.
Vocht is niet alleen schadelijk voor uw huis, ook uw gezondheid zal erop achteruit gaan. Vochtproblemen in huis zorgen vaak voor een muffe geur, waardoor u slechter kan ademen. Een chronische verkoudheid, een allergie of bronchitis zijn dan ook typische verschijnselen. Tenslotte trekt vocht in huis heel wat insecten aan, gaande van zilvervisjes tot pissebedden en oorwormen. Het ongedierte is niet meteen schadelijk voor uw gezondheid, maar echt prettig om ze in huis te hebben is het niet.

Hoe kan u vocht in huis herkennen?

Vochtproblemen kunnen overal in huis ontstaan. Meestal komen ze echter in de badkamer, op de buiten- en de binnenmuren en op plafond voor. Om ernstige schade te voorkomen, is het belangrijk dat u het probleem snel herkend. Eerst en vooral zullen er vochtplekken ontstaan. Verder hangt er vaak ook een muffe en onaangename geur in huis. Na een tijdje kan de gevelkleding beschadigd worden en laat het behang los of schilfert het verfwerk af. Tenslotte kan er ook witte aanslag op de muren ontstaan en is het zelfs mogelijk dat er mossen op de muren groeien.

Doorslaand-vocht

Wat te doen tegen vocht in huis?

Vocht in huis verminderen is niet eenvoudig, zeker bij een structureel probleem. In dit geval moet u beroep doen op een expert, zoals Vochtwering Totaal. Bij Vochtwering Totaal hebben we ons gespecialiseerd in vochtproblemen. Dankzij onze jarenlange ervaring herkennen we elk probleem meteen en weten we hoe we het snel en efficiënt moeten bestrijden.

Vocht in huis Limburg

Wil u een vochtprobleem in huis oplossen en hebt u professionele hulp nodig? Neem dan meteen contact met ons op. Onze specialisten inspecteren uw vochtproblemen vrijblijvend en adviseren u meteen over de gepaste bestrijdingsmethode. Vochtwering Totaal is gevestigd in Limburg. Wij zijn dan ook de specialist in vochtproblemen oplossen van de regio.

Snelle service? Bel ons direct

Bel ons direct voor een passend advies. Of vraag een vrijblijvende offerte aan via ons contactformulier bovenaan deze pagina.

Scroll naar top