vocht in huis

Veel vocht in huis? Leer het herkennen en verhelpen

Veel vocht ‌in‌ ‌huis‌ ‌is een probleem dat ontzettend vaak voorkomt. Te veel vocht in huis kan uw woning ernstig beschadigen‌ ‌en‌ ‌brengt‌ ‌uw‌ ‌gezondheid‌ ‌in‌ ‌gevaar.‌ ‌Het‌ ‌is‌ ‌dan‌ ‌ook‌ ‌belangrijk‌ ‌dat‌ ‌u‌ ‌elk‌ ‌vochtprobleem‌ ‌zo‌ ‌snel‌ ‌mogelijk‌ ‌verhelpt.‌ ‌
Een teveel aan vocht in huis oplossen kan erg lang duren. Om‌ ‌een vochtprobleem in‌ ‌huis‌ ‌efficiënt‌ ‌te‌ ‌bestrijden,‌ ‌moet‌ ‌u‌ ‌het‌ ‌snel‌ ‌herkennen‌ ‌en‌ ‌moet‌ ‌u‌ ‌weten‌ ‌wat‌ ‌de‌ ‌exacte oorzaak‌ ‌van‌ ‌het‌ vocht‌ ‌is.‌ ‌We zetten de mogelijke oorzaken en de typische kenmerken van vocht in huis voor u op een rijtje, zodat u bij het geringste vermoeden meteen in actie kan schieten!

Oorzaken van vocht in huis

De vier meest voorkomende oorzaken van te veel vocht in huis zijn:

 • Een verouderde of beschadigde gevel: Een gevel hoort het vocht te weren. Verouderde of beschadigde gevels absorberen het water echter en voeren het dan ook naar binnen. Het vocht komt door de muren heen en veroorzaakt grote vochtplekken op de binnen- en buitenkant van uw muren.
 • Opstijgend vocht: Opstijgend vocht is grondwater dat via kruipruimtes en funderingen in het metselwerk van de woning lekt. Het vocht trekt vervolgens via de wanden omhoog en tast de muren en de vloeren aan.
 • Lekkages: Alle buizen en leidingen die door uw huis lopen, kunnen op een bepaald moment gaan lekken. Iedereen heeft dan ook wel eens met een lekkage te maken. Een lekkage is vaak moeilijk op te sporen en zeker een klein lek valt pas na lange tijd op.
 • Slechte ventilatie: Tijdens het douchen, wassen en koken wordt er heel wat vochtige lucht geproduceerd. Als deze lucht niet goed afgevoerd wordt, slaat het water als condens neer op koele oppervlaktes. Dit condensvocht trekt vervolgens in de muren en ligt op deze manier aan de basis van vochtige plekken.

Hoe kunt u een vochtig huis herkennen?

Om ernstige schade door te veel vocht in huis te voorkomen, is het belangrijk dat u het probleem snel herkent. U heeft bijvoorbeeld elke ochtend condensvocht op de binenkant van uw raam. Als er lange tijd te veel vocht in uw woning hangt zullen er vochtplekken onstaan op muren en plafonds. Deze herkent u aan grijze of bruine plekken die later ook zwart beginnen te kleuren. Verder hangt er vaak een muffe en onaangename geur in huis. Na een tijdje kan de gevelkleding beschadigd worden en laat het behang los of schilfert het verfwerk af. Tenslotte kan er ook witte aanslag op de muren ontstaan en is het zelfs mogelijk dat er groen mos op de muren groeit.

Hoe voorkomt u vocht in huis?

Hoe voorkomt u vocht in huis? Als u een huis heeft met te weinig ventilatie of juist een slecht geïssoleerd huis, dan kunt u snel een vochtig huis hebben. Maar in dit geval kunt u zelf veel doen om vochtproblemen te voorkomen, zoals:

 • Maak na het douchen de doucheruimte droog.
 • Doe de deksel op de pan als u aan het koken bent.
 • Zet het raam open als u bezoek heeft gehad of net heeft gedoucht.
 • Hang de natte was buiten om te drogen of zet het raam op een kiertje als u de was binnen ophangt.

Bekijk alle handige tips van de GGD in de video over vocht in huis voorkomen.

Materiële gevolgen van vochtproblemen in huis

De gevolgen van vochtproblemen in huis kunnen ontzettend groot zijn. Meestal onstaan ze geleidelijk. Eerst verschijnen er vochtplekken op de muren, plafonds en in de vloer. De vochtplekken zorgen er vaak voor dat het behang en pleisterwerk loslaat. Vervolgens onstaat er schimmel. Schimmel kunt u schoonmaken met sodawater of speciaal schoonmaakmiddel. Maar als de lucht constant vochtig blijft, blijft de schimmel ook terugkomen. Daarnaast kan hout beginnen te rotten en kan de structuur van uw woning beschadigd worden. Hierdoor zal uw woning minder waard worden. Tenslotte trekt veel vocht bepaalde insecten aan, zoals zilvervisjes, pissebedden en oorwormen. Een overvloed aan ongedierte kan bestrijdingskosten met zich meebrengen.

Vocht in huis en gezondheid

Kunt u ziek worden van vocht in huis? Ja, zeker. Vocht is niet alleen schadelijk voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid. Voor jonge kinderen en mensen met luchtwegklachten vormt het een groot risico.
Wat kan het effect zijn van veel vocht in huis op uw gezondheid?
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Onstekingen in de luchtwegen, zoals de keel, neus- en voorhoofdholtes
 • Asmatische klachten, zoals veel moeten hoesten en benauwdheid
 • Constant een vermoeid en grieperig gevoel door verlaagde weerstand
 • Huidirritaties, geirriteerde ogen en een verstopte neus
 • Chronische verkoudheid

Heeft u vaak een vochtig huis en zwarte of witte schimmel op de muren? Dan moet u zo snel mogelijk het vocht in huis oplossen, want langdurig, dagelijkse blootstelling aan schimmel maakt u ziek.

Doorslaand-vocht

Wat te doen tegen vocht in huis?

Vocht uit huis halen is niet eenvoudig, zeker bij een structureel probleem. Blijft het probleem zich voordoen en weet u niet meer wat u kunt doen? Doe dan een beroep op een expert, zoals Vochtwering Totaal. Bij Vochtwering Totaal hebben we ons gespecialiseerd in vochtproblemen. Dankzij onze jarenlange ervaring herkennen we elk probleem meteen en weten we hoe we het snel en efficiënt moeten bestrijden.

Vochtproblemen in Limburg?

Wil u een vochtprobleem in huis oplossen en hebt u professionele hulp nodig? Neem dan meteen contact met ons op. Onze specialisten inspecteren uw vochtproblemen vrijblijvend en adviseren u meteen over de gepaste bestrijdingsmethode. Vochtwering Totaal is gevestigd in Limburg. Wij zijn dan ook de specialist in vochtproblemen oplossen van de regio.

Snelle service? Bel ons direct

Bel ons direct voor een passend advies. Of vraag een vrijblijvende offerte aan via ons contactformulier bovenaan deze pagina.

Scroll naar boven
Scroll naar top